Rabu, 10 Oktober 2012

MARI MEMASAK:ASAM PEDAS JOHOR!

lama jugak tak taip entry mari memasak
hari ni masak asam pedas johor atas permintaan en suami
so mehler rajin rajinkan diri...
kalo mak saya buat asam pedas kuahnye tak merah dan bahan2nya tak tumis
tapi versi mak mertua kene tumis dan taruk cili kering, kalo tak tak bererti asam pedas tersebut
saya rasa, sekarang ni saya lebih expert masak asam pedas johor ni dari asam pedas yang mak saya ajar dulu, sejak kawenni asam pedas ni la duk buat selalu...
meh tengok bahan2 dan cara2nya..
simple but nice ajeee...
blendkan cili kering 15 biji, bawang merah 3 biji, bawang putih 3 biji dan halia sebesar ibu jari, panaskan sedikit minyak dan tumis sehingga naik minyak.. masukkan asam keping/asam jawa, masukkan air biarkan sehingga menggelegak..
sementara itu sediakan sayur2 yang nak dicampur dengan ikan
untuk asam pedas ni sangat sedap jika dicampurkan dengan sayur jeruk dalam paket tu..
 bila kuah dan menggelegak masukkan ikan

masukkan juga daun kesom
masukkan kacang bendi
dan last sekali masukkan sayur jeruk
tambahkan perasa
biarkan sekejap, agak2 ikan dah masak bolehlah diangkat, jangan lama2 nanti ikan tu hancur pula lepas tu boleh lah dihidangkan

lawan dengan tempe goreng
sedap sangat!
selamat mencuba...







Tiada ulasan: