Khamis, 30 Jun 2011

perkembangan abang long 6 bulan tepat!!

sekejap je masa berlalu,
dah 7 bulan ALLAH pinjamkan abang long pada mommy daddy
dan dengan adanya abang long, hidup kami sungguh2 dan benar2 bahagia
semoga rasa bahagia ini berterusan hingga ke jannahMU YA RABBI,


perkembangan abang long kala ini adalah,
1. berat badannya 7.6kg
2.dah boleh heret dada/maju kedepan dengan lajunya
3.dah boleh angkat badan nak merangkak
4.pandai ikut mommy dah sekarang pakai walker, kalau dia duk meniarap atas lantai pastu mommy tibe2 bangun dan dan tu nangis menyentap kenapa tak ambik dia sekali
5.dah pandai buang barang, kalau barang yang dia tak suke letak atas walker dia ,sekejapan saja benda tu kena baling ke bawah
6. tau sebut 4 perkataan, mi, didi, air (kalau dahaga) dan dah!!
7. dah tau pilih makanan, nestum tak berapa nak makan dah sekarang
8.kalau bunyi motor terus matanya bersinar dan cari, nak naik motor la tuh


9.dah tau kalau orang panggi dia, otometik cari, jumpa dan sengeh...
10. suke kalau mommy bacakan dia buku/ quran
11.suke mencekau muka mommy juga daddy ,dipakejkan dengan tarik rambut.. kalau orang cakap aduii sakit,, makin kuatlah dia bergelak ketawa.
12.suka mengutip apa2 aje kat atas lantai dan masuk mulut.. korang ade petua tak bagi nak mengatasi masalah ni??
13.suke sepahkan mainan dia bila mommy dah kemaskan elok2..
14.dah pandai minum air pakai cawan dengan expertnya.
15.naik kereta dah tak reti nak duduk diam, ada je yang dia nampak dan nak pegang
 
 
 
hmmm.. itu je kot yang saya ingat.. kalau ada  lagi yang tertinggal kemudian akan di add lah..
sehingga saya menulis lagi
salam sayang!




5 ulasan:

ummu muhammad berkata...

cerdiknye abg long..ang long ni ade akal nk ngusik..pandai..gerammm je...pahtu pandai minum gune cawan..muhammad ni botol susu pun entah pengasuh pegangkn lagi kot..minum cawan tak pas lagi heheh

p/s: yg mengutip masuk mulut tu kite pun takdok petue..hehe pasrah je kalau dah tertelan.. ;D

puan nina berkata...

olololo bijak bangat!demam nak tumbuh gigi kot hari tu

wahida berkata...

dah 6 bulan pun...alhamdulillah...

suka tgk dia gelak...comel habes!!

myamyza berkata...

@ummu muhammad, minum susu botol memang mommy pegangkan, dia dah tau pegang tapi dia malas..
hmm kite takut jugak dia mgutip sambil jilat lantai, bukan bersih sangat lantai kann..

myamyza berkata...

@ puannina, agaknya lah, kite rasa kat gusi dia memang dah berpasir

@kakwahida.. cepat besar kan kak,
ko belum tengok dia nanges lagi kak, seramm tau!! haha