Rabu, 13 Ogos 2014

Alhamdulillah, i got #babyratna

Segala puji bagi Allah pemilik seluruh alam. Tanggal 15.07.14 bersamaan 17 ramadhan, ku selamat melahirkan mujahiddah ramadhanku..
kelahiran puteri yang didambakan ini disambut dengan penuh rasa syukur dan tersangat gembiranya.. lebih2 lagi abamlom yg seringkali meminta mahu adik perempuan katanya.. mommy cakap, minta dengan Allah, dan ternyata Allah memberikan apa yg dihajati anak bujang kecilku itu..alhamdulillah3.

Bercerita mengenai detik kelahirannnya, bukan mudah, dan bulu romaku ternyata berdiri lagi..bukan sedikit air mata yg mengalir membasahi pipi disaat menanti kelahirannya..masyaallah, sakit yang teramat..banyaknya cobaan..

Seperti sedia maklum, ku kan penghidap diabetis mellitus, so,.ku kena bersalin seawal 2 minggu dr tarikh jangka.. kena induce ye puan2..
12.07.14 jam 8pg ku dibawa kebilik saringan, ditemani suami yang tersangat setia.
Jalan memang tak buka langsung la kan.. doctor masukkan sejenis ubat, bukan ubat, lebih berupa kayu sebenarnya.. sebesar lidi sate pada mulanya, bila dimasukkan ke miss v, kayu tu akan kembang dan akan berupa kayu manis bila keluarkan.. dah siap masukkan kayu tu, doctor suruh msk ward dulu.. kena tunggu pagi esok, br blh keluarkan benda alah tu.. masukkan kayu tu tak sakit ye..

Masuk la ward, tunggu2 jugak rasa sakit dtg, tp nan hadoo.. makan mmg tak skip langsung, berselera aje, lg pon en suami dh pesan, dia bg makan, tolong makan, jangan skip2.. tkt pisang berbuah 2x..
Esoknya tu.13.07.14, docto buang bnda tu, dan cek jalan br bukak 1cm.. masukkan lg kayu lain yg baru 3 batang.. ok yg ni dah rasa sakit sikit la..tp takde la sakit melampau, thp blh tahan lg.. kontraksi pon dah datang selang sejam dan setengah jam.. menjelang petang, tanda darah pon keluar..malam memang setiap 10 menit kontraksi.. dah setat sakit.. org ckp kena byk berjalan utk mudahkan bersalin, dan ku berjalan tawaf ward berkali2..
Esoknya, doc cek jalan lg dan bukak 3cm.. dah ready blh bwk ke labour room utk pecahkan ketuban dan masukkan ubat.. dr pg smpi maghrib ku tunggu, tapi x panggil2 pon masuk labour room, sbb masa tu bilik penuh.. jam 8 malam br diorang tolak masuk bilik bersalin..

Ku ni mcm, eh dah nak bersalin ke mak hencik ni???
Masuk2 je, docto seluk jalan, 3cm lg.. ahh parah! docto pecahkan air ketuban dan masukkan ubt utk rasa sakit tu..Masa ni sakit memang dah 5 menit sekali.. tahap blh tahan lagi... 3 jam pertama ku bertahan tanpa ambil gas.. paling sakit masa dia masukkan wayar nk keluarkan air kencing tu.. masyaallah, nak menjerit maki hamun rasanya!!

Jam 11 ku start sedut gas, ntah apa namanya gas tu.. masa memula memang boleh tahan.. sedut time kontraksi datang aje..
4 jam selepas masuk ubat tu, doc cek jalan still 4cm.. naikkan dos ubat dan kena tunggu 4 jam lg..oih seksaa..
En harry masih setia disisi tolong lap peluh dan bg minum air. Walaupon dia mabuk darah, tp dia tak tega nak biarkan isteri dia sensorang tanggung sakit.. terima kasih suami...

Masa dlm bilik bersalin tu, ku dgr mommy2 lain 2-3 kali teran, keluar baby, bunyi menangis kua2.. aku ni duk sakit aje, xde progress pon.. sedut gas sampai tahap dah takde rasa apa dah.. sakit melampau aje.. lepas 4 jam kedua tu, docto dtg seluk jalan lagi, masih 4cm.. naikkan dos ubt lagi, dan tunggu 4 jam lagii.. penderaan apakah ini?? Aku dah sakit mcm nak gilaa hoi!!

Nurse yg jaga aku masa tu, dah abis shift dah.. gnti dengan nurse lain dah pon.. 4 jam terakhir masa yg dia bg tu berakhir jam 8.30pg.. nurse ganti tu seluk pg 15.07.14 masih 4cm jugak.. langsung tak bergerak, walaupon sakit kontraksi tak berhenti langsung..ko bayangkan la.. apa la dosaku?? Dah minta maaf sujud kaki bagai dengan en suami, dah minta restu mak n mertua.. apalah lagi dosa aku yg tersekat nk beranak ni?

Merayu ngan nurse pagi tu, suruh docto dtg tgk n nak operate aje..nurse pegi cr dokto sekali docto semua pon takde, ada emergency kes.. en suami dah mcm org gilaa mcm aku jugak, tak tahan tgk ku menanggung sakit.. bayangkan lebih 14 jam menderita kat situ tanpa progress.. hanya Allah yg tau..
Hampir jam 10 pg br dtg docto, seluk jalan, dan cecepat buat keputusan srh operate.. takut baby lemas..
Sia sia aje aku sakit lama2.. last2 kn operate jugak.. masyaallah, susahnya nak melahirkanmu Ratna Aulia Zulfah.. lebih susah dr nak lahirkan bamlom dulu..
Semoga menjadi anak yang solehah dan mendengar kata ye nak..

Cecepat siap msuk bilik bedah pulak.. Suami menangis ms aku nak msuk bilik bedah.. dah tak tahan agaknya.. kesian en harry..x smpai sejam baby dah dikeluarkan..alasan operation, poor progress..mmg kesian ke aku!! Lepas bersalin, anak kena g ward lain, mak g ward lain.. seminggu jugak kat ward.. br blh balik.. masa dlm ward ku asik menangis aje.. pikir itu ini.. rupanya dipanggil post natal blues.. hmmm.. dedua anak2 ku susah nak dilahirkan.. nasib badan!! Last sekali lg dpt dapat beranak dan memang kena czer utk ketiga kalinya tu.. ntah bila tu, sebab aku dah serik utk 5 tahun kehadapan.. kihkihkih.. mampu ketawa gembira sebab baby ratna ni comel melampau!!. Baby mana la yg tak comel kan? Lagi2 anak sendiri.. sekarang sdg berpantang dikampung, bermanja denga bonda tercinta.. hehe sekian..





3 ulasan:

Ummu Muhammad berkata...

mashaAllah wa tabarakllah! mabruk!!! tkpe myza...yg penting keduanye selamat sejahtera...bestnye abamlom ade geng da!

RynaHakimi berkata...

Tahniah!! Dah dapat baby baru. Happy la abam lom yer. Hafiey pun dulu poor progress juga. Nak dipaksa2 budak tu keluar. Walhal belum masanya. Sudahnya, czer juga. takpelah, ada hikmahnya kan. Selamat Hari Raya Miza.

Psst.. teringin nak menambah jugalah..hihi :D

Tanpa Nama berkata...

Guano 15.7.15 terr