Rabu, 18 Julai 2012

BAWAL BERSOS THAI, BIHUN GORENG DAN JERUK PELAM MADE HOME!

hi blog
pegrhhh, tajuk tak agak agak
semua pon makanan.. tak dapek nak nolong sebab tuan ko kan suke makan,
sekeluarga kan perut gajah hahaha

hari ni masak ikan bawal bersos thai
satu lagi resipi ikan dari blog masam manis
terima kasih kepada kak azlita sebab selalu post resipi yang sedap2 dan pelbagai untuk dicuba

tu dia ikan nya nak resipi?? ok disertakan..
resipi asal kat blog masam manis ye, tapi yang ni saya dah ubahsuai mengikut selera keluarga
kadang2 tak perlu straigth sangat dalam masakan ni..
kalo kite rasa sedap bubuh itu ini letak aje, sebab kite yang nak makan kan?? hihi
 
ok resipinyeee...
1 ekor ikan bawal, disiang dan dibasuh sebersihnya, perah sebiji limau nipis dan lumur garam kunyit, goreng garing garing... ketepikan
2 ulas bawang merah hiris
2 inci halia mayang
2 inci lengkuas hiris
2 helai daun limau purut hiris
1 kuntum bunga kantan hiris
1 batang serai dititik
4 ulas bawang putih tumbuk
4 sudu gula ditumbuk bersama bawang putih
1 kiub ikan bilis/ 1 sudu cukup rasa
2 sudu sos ikan
2 sudu sos tiram

caranya
panaskan sedikit minyak
tumis bahan2 hiris hingga naik bau, masukkan bahan tumbuk
biarkan sekejap, masukkan sos2 diatas
kacau sehingga pekat, masukkan cukup rasa, sesuaikan rasa
untuk sos thai ni biar sedikit manis baru sedap
kalo yang suke masam boleh ditambah sedikit asam jawa
curahkan atas ikan, siap dihidang..
senang je kan??

selamat mencuba

mihun, teh o dan cili jeruk ni masak for dinner malam tadi
en harry ada buat part time kat umah, so kawan2 dia pon ade datang
masaklah mihun ni wat jamu mereka
cili jeruk made home meme sedakkk sengotiii.. 

jeruk pelam buatan sendiri
masak air, gula melaka dan cili kering blend
masak biar manis, pastu masukkan dalam bekas berisi pelam muda
perhhh, sedapnye, en harry makan 1 satu hari boleh habis
ok, settle entri makan2..
esok lusa dah nak puasa dah... dah ready ke belom??



2 ulasan:

cikceriacorner berkata...

wow bestnye akak..terliur tgk..hehhe

ArELeEz berkata...

nk tisu buleh x? sbb nk lap air liur yg menitis2 nih. hadoiiyaiinyapun! hu3..