Isnin, 14 Mei 2012

MARI MEMASAK : IKAN MERAH MASAK STIM!

Salam oll
menu masakan hari ni
ikan merah masak stim
ikan tu adalah pemberian dari MIL ye
separuh dah masak asam pedas kat lok heng hari ahad tu
so separuh lagi dia suruh saya bawak balik masak
dari semalam dok pikir nak masak ape lah ikan ni ye
al-maklumlah mommy bamlom ni kan jarang masak ikan besar2, kurang gemar!
pastu gigih la duk search resepi kat my resipi
semua menu pon kari kepala ikan aje, kalo mommy buat confirm la tak jadik kan
masak kari ayam pon terkial2, ni kan serumit kari kepala ikan
oh no! no! no!
pastu jumpe la satu resepi stim ni
simple dan senang je caranya
ok, nekad masak stim la, dan ini lah hasilnye..
dah siap tadi rasa sedap pulak masak stim ni
lauk untuk diet pon ye jugak
sebab mommy taruk minyak bijan sikit aje...

ok resipinya dibawah ye, dah diolah mengikut sesuka hati tuan empunya blog, kehkehkeh

bahan2
4 kerat ikan merah dikelar( kalau sekor lagi best kot)
1 inci halia
4 ulas bawang putih
2 helai daun tomyam/ketumbar/serai
2 batang daun bawang
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap cair
2 sudu kicap pekat
sedikit sos ikan
dan sedikit minyak bijan

ikan digaul dengan semua bahan kecuali halia, bawang putih, daun bawang dan daun tomyam
perapkan semalaman
panaskan periuk kukusan sehingga air mendidih
lapik loyang dengan alumium foil, masukkan ikan yang dah diperap
masukkan halia, bawang putih, daun bawang, dan daun tomyam yang dah dimayang halus
kukus selama 30 menit atau sehingga masak..

senang je kan
selamat mencuba!



5 ulasan:

Zefa NorAsmara berkata...

Baaca tajuk pun dah rasa sedap, tengok gambar apatah lagi. Waaa, sedapnya.. :D

Hanim Mansor berkata...

Mmg tgh cari resepi ikan merah ni. Cek abg bwk blk dr tamjung sedili.. jap g nk masak. Nyum Nyum. TQ yek for the recipe.. Follow my blog jgk yek. Vitamin hatiku.blogspot.com TQ TQ

myamyza berkata...

tq follow dan baca blog kita, ok kite follow back..

Miss Lexus berkata...

waaaaaaaaaaaaahhh.esok nk try resepi nih! teliur tgk...huhu...

kite dh follow akak :)

myamyza berkata...

@lexus.. tahnks yunk follow ahkak.. ai follow u back ye...