Ahad, 22 April 2012

MARI MEMASAK: ROASTED LEMON CHICKEN

Hi all
seminggu sekali update blog sekarang
update masak2 pulak tu
kelass ko jah!!
hehehehehehe

en harry dah beberapa hari meroyan(sebab baru ada oven kan haha)
nak makan ayam bakar la ayam golekkk la
i cakap ayam golek tak tahu la nak bikin cemana
tapi kalau ayam bakar2 tu insyaallah
dia kate, takpe lah asalkan bakor2 je

mak hencekk pon feeling la sebagai isteri yang solehah, baek lagi chantekk
 gigih menggoogle resepi2 ayam bakor kat my resipi
tapi takde yang berkenan.
pastu tibe2 teringat kak vagg nini3poseng ada post resipi ayam bakar ciptaan beliau sendiri
hah!! ini sudah bagus, 
sebab dulu dah pernah try masak resipi  dia yang sambal ayam bunga kantan tu,
marvellesss!! kene la ngan selera kami
so, kali ni nak cuba lagi resipi dari beliau
paling suke, bahan2nya simple, senang dan mudah aje
tak perlu nak letak banyak2 bahan

ok lets see my roasted lemon chicken
resipi asal rujuk kat sini ek  
                                                         http://nini3posen.com/?p=14836

ayam yang dah siap diperap
saya cuma tambahkan sikit sos tiram pada bahan perapan tu
yang lain sama sebijik...
bungkus dengan aluminium foil, x payah bungkus cantik2 macam bungkus hadiah
just tutupkan semua bahagian je,
biar air perapannya tak keluar/bocor,
bakar selama 1 jam 40 minit pada suhu 230
atau sehingga masak lah,
 bila dah masak, buka aluminium foil, simpan air perapan untuk renjiskan pada ayam dan buat sos lemon ye,
sementara tu, susun ayam, kentang dan tomato atas dulang caserole
renjiskan dengan air perapan tadi dan bakar lagi selama 40 minit atau sehingga ayam bewarna kuning keemasan

dah masak, letak sos lemon dan SERANGGGGGG
sedapp betul, ayam ni
tapi saya buat sos lemon tu kurang menjadi
terlebih tepung jagung menyebabkan kuah menjadi likat
tapi sedapp jugak!!

en harry cakap lain kali boleh buat lagi...
hehe, thanks to kak vagg atas resipi yang sangat mabeles tuh!!
ciptalah lagi resipi lain.. boleh kite tiruuuu
hakhakhakhak
ok byeee




4 ulasan:

Ummu Muhammad berkata...

wahhh tgk pun dah sodap..nanti nak datnag pasir gudanglah!

wahida berkata...

nyammmpahhhhh!! buat aku terliur je tau!! huhu...

myamyza berkata...

@ummu muhammad, belajar2 buat, x la susah sangat, minggu2 depan nak try membaking pula, kalau nak datang pasir gudang memang di alu alukan.. hehe

myamyza berkata...

@kak wahida.. memang nak bagi ko terliur pon kak, habis ko selalu je bikin aku terliur ngan entri2 makanan ko, haha