Selasa, 10 April 2012

MARI MEMASAK: MEE CENDAWAN!

salam olllssss
thee heee
fuhhhh fuhhhh, sapu habuk dulu
dah lama jugak tak menulis disini, takde modal nak cerita
kalau ade pun malas nak ceritaaa
hahahaha senteng!

okeh, nak share resipi
minggu lepas saya masak mee ni setelah patpuloh doblas kali pikir nak masak ape
orang bekerja macam saya ni macam ni lah
sebelum balik tu duk pikir2 dah nak masak ape bagi laki mak hencek makan nihhh
pastu bamlom pon kene pertimbangkan jugak selera dia
kalo asik masak semua pedas2 dia nak makan ape
pastu teringat kat rumah ade lagi cendawan shitake yang beli minggu sudah
bahan2 sos pon semua ada
soo, meh la kite cipta resipi..

untuk mee saya pakai spagetti
masak air sampai mendidih, titiskan sedikit minyak
rebus spagetti sehingga lembut
angkat dan toskan pastu gaulkan dengan sedikit marjerin

untuk kuahnye
3 ulas bawang putih, dua ulas bawang merah, seinci halia, dihiris
cili kering dihiris
2 senduk kecil kicap cair
1 senduk kecil sos tiram
1 senduk kecil kicap manis
1 paket cendawan shitake(rendam dengan air setengah jam dan dipotong kecil)
sedikit minyak bijan
2 sudu tepung jagung untuk pekatkan kuah
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

caranya
tumis bahan2 yang dah dihiris
masukkan segala jenis sos biarkan mendidih
masukkan cendawan, dan sayur2 lain(optional)
masukkan tepung jagung dan perasakan
titiskan sedikit minyak bijan
dah boleh angkat dan hidang

yummy!
simple, mudah dan sedapppp!
bamlom makan spageti tawar ajeeeee hahaha

Tiada ulasan: