Isnin, 25 Julai 2011

pap smear?? perlu ke menjalaninya??

asalamualaikum 
nih nak tanya korang ni,
perlu ke tak kita menjalani ujian pap smear??
kalau perlu biasa berapa bulan sekali kene buat??
sakit ke tak??
dari segi agama halal ke haram ye??
saya konpius sekarang,
orang kata wanita yang dah berkahwin perlu menjalaninya
tapi saya belum pernah buat lagi...
hmm, kepada sesapa yang tahu tu share ok!!
saya rasa mesti ramai wanita nak tahu...
thanksss


2 ulasan:

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

sy rasa perlu buat
untuk detect awal penyakit2 berbahaya cam kanser cyst n byk lagi

masa buat tu tak sakit sgt
rasa cam nak kene seluk masa nak beranak je..dia buh alat then tup amek skit tisu kat dalam tu..siap..tak sakit pon.cuma tak selesa je :-)

vagg© berkata...

mmg kena buat. tp akak belum buat pun lg muahaha. tiap kali gi timbang Afi kat klinik, tiap kali tu gak period. so xleh nk buat lg la. ye my sis ckp rasa mcm kena seluk time nk cek jalan nk bersalin tu la. dgr mcm tu trus rasa mcm pitam sbb sakit gile kena seluk dlu. boleh aku emo2 nangis kat wad (tekup muka takut org tengok hahaha) lepas kena seluk. mencik