Selasa, 10 Mei 2011

entri makanan!

lupekan entri kalori semalam
hari ni nak berkongsi laukku cukup masin yang saye masak
hari hari saya masak tapi,
lauk lauk ini sahaja yang sempat di snap
kerana sibuk duk menggetel abang long kan..
makenye mempersembahkan lauk hari ini


ini diaaa...
ikan rebus mix bawang namanye
baru je saya bagi name ni
cara buatnye adelah cegampang...
ikan ditaruk garam kunyit dan direbus sehingga masak
sila taruk asam gelugor/asam jawa nak bagi masam ye
masukkan serai yang dihiris ye
lepas tu agak2 air dah kering masukkan bawang merah dan bawang putih yang dihiris nipis
masukkan sedikit sos lada hitam, cili padi yang dipotong kecil kecil, dan
sedikit kicap manis.. periuk ditutup ye..
bawang dah layu bolehlah dihidangkan
baru tadi saya cipta resepi ni(wah cipta.. kalah cepwan)
rasa dia macam ikan masak stim tu.. sedapppp(puji diri sendirik lagik)


 yang ini dah tentu lah bukan saye yang masak
tadi en harry yang velanjeee
bininya kan dah 5 bulan tak makan kehepsi
hari hari duk berzikir kat telinga dia
tu la yang dia bosan tu.. hari ni bariu dia bawak
yesss yess yummy..

yang ini pulak lauk lunch semalam
ikan selayang digoreng 2 ekor
tembikai(kalau kat jerteh dipanggil timung cino)
dan kentang masak sambal ikan bilis
alhamdulillah kenyang
en harry makan sampai lekat2 tulang
tak bace bismillah la tu.. tak baik fitnah
hahahhahaha


6 ulasan:

NzA berkata...

salam ziarah kembali..

kt tmpt akak dipanggil asam rebus..sedap kalu masam2 + pedas2...

ummu muhammad berkata...

hahaha.memg kene gelak dulu singgah sini ;D

kayzie berkata...

cam sedap jek ikan tu kak..balik leh try..

myamyza berkata...

@ nza.. asam revus ye.. tapi kite punye kering sikit..

@ummu muhammad..alhamdulillah boleh jadi awet muda tu...

@kayzie...mules2.. lau dah buat tu post2 la kat blog ye... buleh lah aka berbangga sekejap!! wakakaka

Be Simple Beb(BSB) - threeQ berkata...

as salam...saya follow gakkk...
saya pun nak ambil gak resepi ikan rebus tueee..nampak macam senang jer..

myamyza berkata...

@bsb thank follow...
sile2... buat kasi sedap taw...