Ahad, 29 Mei 2011

ahad yang penat dan melelahkan!

sedia maklum setiap ahad 2 minggu sekali
keluarga kecik kami akan pulang ke felda lokheng barat
untuk jenguk ayahanda dan bonda kepada en. harry...
kami bergerak pada malam sabtu lagi la.. dari pasir gudang pukul 9.50
sampai lok heng dah dekat pukul 12 malam
sepanjang jalan abang long tidor...
dah sampai sana matanye celik seluas benua!
tak nak tido sampai pukul 1.. duk main2 ngan atuknye...
tiba masa dia nak tido tu mengaruk la..
sebab panas kan...bukan kat sane tak ade econ.. tapi bilik tu atuk ayah ngan atuk mak yang tido
satu lagi sebab beralih tempat tido.. dia sangat tak selesa
dah dekat satu jam dia maseh tak nak tido lagi
asik nak berdokong je
atuk2nye mengalah tido kat luar... cucu keciknya disuruh tido lam bilik
mommy ngan daddy pon soke lah kan.. sorgaaa...
budak kecik tu tepuk bontot dia 4-5 kali dah pejamkan matee... alhamdulillah
tapi malam tu banyak kali jugak dia jage.. sbb lampu dibiarkan cerah je
dia tak biase.. kat umah sini biase bukak lampu bilik air je..bila gelap dia tido pun lena je la
ahadnye., saya pagi2 lagi bangon.. tolong my mil masak.. nasi goreng je pun
kate nak dapat title menantu kesayangan haruslah tunjuk rajin sekali sekala! beranganlakaudisitu.. hakhakhak
abang long pun awal jugak bangun... kul 8.30 dah merengek2 mintak susu...
lepas tu dah ade orang layan dia main2 terus tak nak tido...
 
balik kali ni kami bawak walker dia
rumah sana luas jugak.. so mengemas la bujang kecik ni!
kesana kemari kepoh sana kepoh ini...

tengok lah tu.. daddy dia siap tambah side mirror kat tepi walker tu
hehe.. beliau kan suke tengok cermin.. tersengeh2 la nampak cermin..

daddy yang serabai teman abang long main..
mommy pulakk.. zzzzzz
kate bangon awal kan harus lah ganti balik buat tatik mate sejam dua
hahahahha.. atuk mak yang totlong jage abang long
bawak dia berjalan kerumah jiran2...
tak gune punya anak hantu!!! hahahahaha
 
 dah siap makan petang tu bersantai kat luar
bawah pokok pelam...
pastu mengusha tanaman mak...usha sambil memetik.. pakej terosss!!

 lada2 ni dah selamat duduk lam petiais rumah saya!

 jagung yang masih belum berbuah!

 sebahagian dari bunga2nye..

 yang ni pokok mas cotek..
dulu masa lepas bersalin hari2 saya makan buah mas cotek ni
mak saya kate ubat orang beranak!
 pokok petola...

 yang ni saya dah sound mak awal2..
kalau dah berbuah dan masak suruh talipon kami cepat2...
nanti kite balik lelaju makan...
mate kucing tu... salah satu buah yang menjadi kegilaan saya!

 pisang dengan tebu...
bila tiba bulan puasa tebu ni memang jadik minuman wajib!
manis giler air dia...

 

 pokok kacang..

brendi...

kangkung....
yang disnap ni tanaman kat depan rumah.. kat belakang belum lagi tu...
mak mertua saya ni sangat rajin menanam tau!
lepas tu tangan dia memang menjadik..
tanam la ape pun mesti berbuah...
saya memang gila makan pedas..
so tiap kali balik mesti saya petik cili2 yang ade...
jimat tak payah beli dah kan... mak mertua saya tu walaupon dia tanam
tapi dia tak makan tau.. dia beli kat kedai lagi...
so rejeki acik la tu yo!!!kahkahkah
gerak balik pasir gudang dalam kul 5.. sebab nak singgah bandar kota tinggi beli ikan kering sepat
kiriman orang terengganu!.. tapi buat penat je.. sampai dekat kul 6 semua kedai borong dah tutup!!
tapi kalau dah singgah sana rugila kalau tak beli kain sehelai dua kan...
saya rembat tudung sehelai.. pastu belikan baju untuk en.harry jugak
dah sampai umah keluar lagi pegi kipmart...
cari ikan kering la.. ade... tapi dah busuk semuanye..16 hengget pulak tu sekilo!
mahalcekikdarahbetulkan.. ikan kering je pun bukan daging lembu!!!!
last2  tak beli jugak, kirim pada mertua nanti je la.. rabu ni baru singgah ambik... huhuhu
sampai umah dekat pukul 9 dah..nasib baik mentor belum stat lagik!

barang yang dibawa balik.. belum kemas lagi pun....
huh.. penat2.. abang long sampai muntah2 dalam kereta...

en harry merangkap driver yang penat...
disertai abang long yang penat melompat!!
huh habis mentor 5 je masing2 membongkang...
memang ahad yang penat dan super melelahkan...
huhuhuhuhuhu...





4 ulasan:

wahida berkata...

nak komen:

1) klaka la walker tu, siap ada side mirror..hehe...
2) seronoknya berbudi pada tanah...menjadik sungguh hasilnya..
3) saya pun kuat mkn pedas, lagi pedas, laaaaagi best!!
4) kenapa MIL dah tanam, tapi tak pakai, kenapa dia beli pulak cili kat kedai?

jawab jgn tak jawab...hehehe...

Tina Othman berkata...

side mirror dekat walker yg tak tahan tu hehehe

myamyza berkata...

@kak wahida...side mirror tu didi dia punye idea..
jawapan pada soklan tu adalah kerana FIL saya tak tahu yang bini dia ade tanam pokok lade kat umah.. dibelinye banyak2.. yang kat pokok tu kalau kite tak amik buruk lah... lgpun mak ngan ayah tak berape suke makan pedas... tanaman lain tu pun rasanye nanti selamat duduk lam icebox kite la jugak.. haha

myamyza berkata...

@tina othman..lawa kan side mirror kat tepi walker.. kalau ade jual yang kiut miur memang boleh buat letak tuh... heheh