Sabtu, 12 April 2014

WARDED! 25 MARCH TILL 28 MARCH 2014.

Assalamualaikum
dugaan betul preggy kali ni
kene penyakit kencing manis
ulang alik aje lah dari klinik sepital bila dah tau ada penyakit
orang kata, kalo kita memang takde kencing manis tapi masa preggy ada, ada harapan untuk kembali normal selepas delivery nanti
i hope sooo...
pon dapat tahu ada sakit kencing manis ni bukan sebab minum air gula ke apa
tapi sendiri ke private klinik check
sebab masa tu rasa sakit mencucuk2 kat bawah perut tu
dah sebulan lepas kot pegi check, lupee..
memula check darah tu 16.. doctor terkejut
sebab family memang takde sejarah kencing manis
pastu doc amik darah kat lengan pulak result 15.7..
terus doctor buat surat refer ke klinik
tapi memang la masa tu baru je lepas makan nasik hayam 2 pinggan..
mana la tak naik mencanak2 bacaannya kan
kehkehkeh
pastu sukeee sangat makanan manis
asik2 terbayang bubur kacang, kang nanti nak bubur somsom, pastu nak air kopi berskala 6 sudu gula, hari sabtu je pasar lambak, teringat kat tauhu panas gula melaka pulakk..
padan la ngan muke hakuuu!!
ambik la kau disitu!!
bila ke klinik kerajaan
doctor nak terus suruh ke sepital je untuk start insulin
tapi bila ditanya, doctor pakar suruh diet dulu
ada la turun sikit diet seminggu je kan..
kalo dulu, batang hidung sayur mayur memang susah nak nampak dalam icebox
sekarang dah penuh dengan sayur aje..
tetibe ai jadik penggemar vegetarian mengalahkan kambing nuuu.. hukhuk
lepas seminggu diet, pastu result bsp masih tak memuaskan hati doktor
kena la ke hospital masuk ward utk start insulin
katanya 2 hari ajee..
tapi bila mintak balik doctor asik tahan aje
katanya bacaan tinggi lagi la kak, tunggu dulu la..
pffffftttt
nasib la sepital tu selesa kan
doc nurse pon semua baik2
makanan semua sedap2, 6x sehari makan
heavenn
takyah keje, duduk sepital orang bagi makan cukup, best kan
tapi mommy rinduuu sangat2 abam lom mommy
masa kat sepital time we chat bamlom asik tanya je bila mommy nak balik ..
sobss sobss
pastu bila dah keluar wad, jenuh pulak nak jawab soklan dia, kenapa mommy tinggal kat bumbung? doctor cocok mommy ke?


 lepas tu bermula cucuk insulin sendiri
sepital bekalkan pen, tapi jarum kene beli sendiri.
... kena cucuk insulin 4x sehari
till now, habis lebam perut mak hencekk!
must continue sampai bersalin nti,,
erk!
seminggu sekali nak kene buat BSP..
ulang alik ke klinik yang malas tu.. plus takde masa
hari cuti nak hadap klinik lagi memang hazab rasanya
bab buat bsp tu en harry masam mukanya time kene temankan mommy ke klinik 4x sehari untuk ambil darah
so, ku decide beli sendiri aje glucometer tu
tak mahal mana pon,
kalo ku pegi awal sehari dari hari beli tu dapat la harga offer rm 88.98..
tp ku pegi besoknya, so harga offer dah habis
price back to normal
rm119.. alcohol swab lain harga ye..


ada benda alah ni kat umah, memang super jimat masa, jimat duit, jimat minyak kereta sekali, anytime blh cucuk jari sendiri
takdelah aku menggila cucuk jari 10x sehari ye adik kakak walaupon dah ada alat ni
tapi senang la, agak2 makan nasik banyak sikit, petang2 sikit terus boleh test result darahnya.. ku syorkan sangat pada sesapa yang ada kencing manis ni..
beli leww satu, aku rasa sikit hari lagi aku terror lebih dari misi bab cucuk jari ngan cucuk perut sendiri.. pffftttttt!!

ok itu saja
sehingga ku rajin lagi membebel kat sini
tata pipol.




1 ulasan:

Rose Azadir berkata...

Assalamualaikum...saya blogwalking kt sini jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...