Selasa, 1 Januari 2013

MARI MEMASAK:IKAN SINGGANG BUNGA KANTAN!

hari ni jalan jalan depan sekolah dah mula sibuk
penggal persekolahan baru bermula
selamat memasuki penggal persekolahan wahai anak2 dan adik2..
semoga anda selalu cemerlang didunia dan akhirat..
semoga apa yang diajarkan oleh guru, dipraktikkan sebaik mungkin...

cuaca minggu ni tak menentu, pagi hujan, petang panas
tapi semalam panas je sampai petang
rugi tak jemur kain.. dah jadi mak2 ni macam ni la
bila hujan je runsing tak boleh nak jemur kain kat luar... hehe

ari ni masak ikan singgang lagi
tapi ikan singgangku hangit jadi ikan rebus bunga kantan
sedap jugakk tau!! penangan suapkan nasik bamlom kat depan tv sampai lupe masakan atas dapor.. huhu,,, tak pe lah share yang 3 hari lepas buat punya...

ini lauk hari senin , ikang singgang bunga kantan yang berkuah tu la..
ada yang bertanyakan resipi, so, saya sharekan disini
marilah masak ikan singgang yang sedap dan mudah lagi ringkas ni
kak vagg kate, ikan singgang ni lauk diet... dan saya setuju!

bahan bahannya
ikan selayang/sardin/tongkol 
saya guna ikan selayang 3 ekor
3 biji bawang merah di hiris
5 ulas bawang putih dihiris
7-8 hiris lengkuas
5-6 hiris halia muda
sedikit kunyit(optional) kalo ada selalunya saya letak juga
2 keping asam keping
2 batang bunga kantan dibelah 2
garam gula dan sebuk perasa
4 cawan air
caranya
panaskan air didalam periuk
masukkan bahan2 hiris
biarkan mendidih, masukkan ikan dan bunga kantan
sesuaikan rasa
ikan dah masak.... tutup api, siap
senang gile, malu pulak nak bagi resipi
muahahahahahahaha
tips: kalau singgang ikan tongkol, sebaiknya direbus dahulu ikannya, letak manisan sikit dalam rebusan tu, lepas tu baru lah disinggang.. wallahhh, teringat singgang ikan 'aye' my mom...
ok selamat mencuba...





1 ulasan:

Miss Lexus berkata...

simple pun sy tak tahu buat....lagi malu..hakhak...tengs akak share resepi nih ! :)