Isnin, 5 September 2011

28 to 30 OGOS 2011- beraya di kota tinggi

fuhhh.. penat dan mengantuk masih terasa,
semalam baru gerak balik ke pasir gudang
trafik dari terengganu ke johor bahru amat perlahan sekali
tapi xde kemalangan yang teruk2 la
dari satu jalan jadi 2 jalan mane tak jemmm!!
haih sabor je la
 
 gambar adalah tiada kene mengena dengan cerita ye, harap maklum

ahad lepas, dah siap bereskan rumah dalam pukul 11 gerak balik ke kota tinggi
saya drive satu kereta, en harry satu kereta
saya bawak mak ngan bamlom la, en harry bawak adik dia
nasib baik sampai dengan jayanye ke felda lok heng barat...almaklumlah dah lama tak drive jauh2 agak menggigil juga lutut nih..
sampai sana pukul doblas,
lepas zuhur berangkat ke bandar kota tinggi
FIL n MIL nak soping, haruslah diikut sebab nak beli baju raya bam lom sekali
petang tu bandar kota memang jem gilakkk
sampai takde parking, kami je yang turun, en harry tak dapat ikut sbb terpaksa parking kereta kat petronas, beliau tu cirit birit, sambil menyelam minum air lah!!
saya berjaya menggrab sehelai lagi baju raya
bamlom pun dapat 2 helai, atuk ayah yang belanja,
dahlah panas yang hamat, memang menduga kesabaran puasa betul
duk haruk kut tengah panas , balik tu bamlom terus demam
nasib baik esoknya beliau perlu ke klinik
terus minta obat demam, 
atuk mak yang hantarkan, mommy sedap berdengkur kat umah!!
dah malam sikit suhu badan kembali normal
alhamdulillah...
 
sepanjang hari senin takde buat ape kat umah, just berehat2 sahaja
petang baru masakkan tomyam nak buat buka,
tapi rasa menyesal pulak, sebab kat area lok heng ni
2 hari sebelum raya diorang dah hantar2 juadah like ketupat, rendang, sayur lodeh, ayam kicap dan sambal kacang,  memang meriah uolll.. makanan la yang meriah
tapi yang herannya, tomyam yang saya masak tu habis juga!!!
gambar makanan adalah nan hadoo.. talipon hambe ketiadaan bateri...

malam tu dah dengar pengumuman raya je, terus bersiap2 nak masak
tahun ni saya dengan rajinnya menawarkan diri nak masak ayam masak kicap
2 ekor setengah kau saya masak ayam tu
tak pernah2 nak masak bagi orang
tapi takpelah, mak pun sibuk duk menjahit, ape salahnya saya tolong kan,
abang long kalau kat sana memang tak payah risau, ramai pengasuh
so masak la saya dengan bertungkus lumus, dari siang ayam, kopek bawang bagai
semua buat sendiri!! gigih taukkkk.. kate esok nak raya kannn..
oh ayam tu en harry yang tolong goreng, pastu mak cakap ayam goreng esok pagi je
barulah panas fresh nak kasi orang, okey kerjaku udah siap
rendang daging dan sambal kacang mak yang buat
esok bangun pagi2 baru saya masak ayam kicap tu, nasib baik rasanya ok..
heheh, bangga sekejap!!
planning awal nak buat lemang tapi terpaksa dikansel berikutan ketiadaan buluh lemang..

 
pagi raya tu, bangun awal2 mandi sunat hari raya
lepas tu tolong mak ngisi bungkusan yang nak dibahagi2 kan
sambil tunggu en harry balik dari masjid mandikan budak tecik siap2
dan pakaikan baju melayu nye
wah kacak betul anak mommy dipagi raya



gambar berdua sahaja dengan en harry 
saya?? masih lagi berkain batik dan bert-shirt
suasana raya kat sini tak sama dengan kampung saya
yang perempuan2 semua tak pakai baju raya, takkan la saya terhegeh2 nak pakai sorang kan??
kalau kat terengganu, semua sibuk duk pakai baju raya, pastu bermaaf-maafan, makan
dan pakat sembahyang raya, tak kiralah lelaki ke perempuan
kecuali yang ada anak kecik je
lepas tu berkonvoi ke rumah sedara mara yang dekat dulu, kemudian berziarah yang jauh2 juga...

lepas zuhur baru saya pakai baju raya ,saya nak beraya umah pak sedara en harry
lepas tu balik membongkang!!
sebuah rumah tu je lah yang kami pegi...
aduhaiii..

malam tu masing2 kene tido awal sebab besok nak gerak pukul 4 pagi!!
tapi bamlom kul doblas baru tido..
mommy yang mengantuk..

bersambung.....

korang nak tau tak??
bamlom dah tumbuh gigi bawah 2 batang... 
pastu dah berlagak nak makan nasik bijik ...bubur memang dah bolayannn...
saborr je sekali lagi.









4 ulasan:

Zefa NorAsmara berkata...

Yeay! Bamlom dah ada gigi. Boleh gigit mummy.. eh silap, boleh makan nasi.. hehe..

ummu muhammad berkata...

ha kt johor pun gitu jekn pagi raye..bile balik ganu sebelum smbhyg raye sume dh cantek salm2..beze..kite org joho suami ganu..samelah dgn myza punye situasi ;P

myamyza berkata...

@kak zefa, dia belum gigit kite lagi tapi kalau dia jumpe ape2 mesti dia masuk mulut nak asah gigi dia.. haha

myamyza berkata...

@ummu muhammad.. kalau bagi kite raya ditempat kite lagi terasa rayanya dari johor ni.. haha tapi kuterima seadanya sajalah..