Khamis, 16 Jun 2011

pil perancang!!

saya makan pil ni..


saya dah 3 bulan makan pil ni..
beli kat klinik swasta RM8 satu papan ni
bukan tak boleh amik kat kerajaan, boleh aje..
tapi leceh gila prosesnya, kalau kite tak mintak dia tak bagi..
tapi berbeza ngan klinik kat kampung saya, bukak buku terus bagi 2 papan pil ni
misi pesan pil ni tak boleh skip makannya,
hari2 kene makan sehingga 21 hari....kalau lupe, bila ingat je terus telan!!
saya selalu lupe kot, kalau saya lupe contohnye  semalam tak makan so hari ni saya tibai 2 bijik la
tapi jangan ikut cara saya okeh!!!
 period lambat la makan pil ni..
contohnya habis pil pada 1hb, tapi periodnye 5hb gitu..
lepas tu 8hb nak kena start makan lagi
kalau ikut badan saya, bila makan pil je otometik period habis
macam tak keluar habis la darah haid tu...

ke semua orang macam tu eh???
korang??  share pehlisssss..

8 ulasan:

RynaHakimi berkata...

hehe..kite lagi taktau..tak penah amik..lagipun period sy tak betul sgt..sejak dulu lg..sebab tu jugak kot sampai skang takde rezeki dapat baby lagi =)

Mama AA's berkata...

he.... x mkn pil, injit jek hehe

Sitisifir10 berkata...

Uh, tak dapat nak bg kumen...sbb tak penah dgr pil ni...huhuhu...

Acik berkata...

Salam. Saya x pernah pulak makan pil perancang! Sori x de experience ... :)

myamyza berkata...

@ryna period saya pun tak berapa betul.. tapi kite sangat subur!! ada la nanti tahun2 depan tu.. sabar yek!

@mama aa's orang kate kalau injek badan akan jadik gumuk betul ke???

@siti sifir.. kalau klinik kerajaan pil ni yang diorang seggest..

@acik..wsalam.. xpe buleh baca pengalaman orang.. huhu

waina berkata...

sy ambil mercilon... tp harga berlipat2 gnda la sikit... tp mmg elok. period ok, senggugut hilang n bila stop mkn, otomatik pregnant hehe... n xde la naik pun bdn sy yg mmg kembang nih lps mkn pil tu. nnti bila stst keje ingt nk mkn pil ni balik...

myamyza berkata...

ooo.. mercilon namenye.. ada satu kakak custemer bg tahu saya suruh tukar pada pil ni lah.. tp kalau terlupa makan pun pegnen gak ke??huhuhu

waina berkata...

kalau lupa mkn hari ni, asal teringat je trus sy makan dua bijik hihi.... stakat amik tu dulu, xde masalah... pas lahir ilham ni je yg x ambil perancang lg :)))